De eerste Belgische diepte-geothermiecentrale zal niet binnen twee weken af zijn, zoals vooraf aangekondigd. Dat zegt initiatiefnemer VITO dinsdag aan De Standaard en wordt bevestigd aan Belga.
De installatie van de bovengrondse pompen en aansluitingen loopt vertraging op en de laatste van drie boringen blijkt niet op de verhoopte warmtelaag uit te komen.In 2015 startte de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) met wat één van de grootste geothermiecentrales in West-Europa moet worden.
In zo'n centrale wordt water van kilometers diep naar het oppervlak gepompt om er warmte en energie mee op te wekken. De centrale op een voormalig industrieterrein in Mol zal in eerste instantie het Studiecentrum voor Kernergie (SCK), kernafvalverwerker Belgoprocess en VITO z elf van warmte en stroom voorzien. Als de capaciteit van de onderaardse warmtelagen groot genoeg blijkt, kan dat net uitgebreid worden naar andere terreinen. (Belga)
De opening van de centrale stond gepland eind oktober, maar VITO meldt dat het die deadline niet zal halen. "Onze leveranciers en installateurs hebben laten weten dat er meer tijd nodig is voor aansluiting van de bovengrondse installatie", zegt woordvoerster Kristine Verheyden.
Hoeveel vertraging er precies is opgelopen, is onduidelijk. "We gaan voorlopig geen nieuwe deadline opstellen, zodat we na de installatie ook uitgebreid kunnen testen", zegt Verheyden. De woordvoerster voegt eraan toe dat het mogelijk is dat er nog andere kinderziekten zullen optreden, omdat de centrale de eerste in zijn soort in België is.
Naast de installatieproblemen leverde ook de derde boring naar een warmtelaag niet het verhoopte resultaat op. "We hebben geen warmtevoerende laag bereikt", zegt Verheyden. "Daarom zijn vorige week opnieuw metingen met trilwagens gebeurd, om te zoeken naar de locatie van die laag. De berekeningen op basis van de metingen zijn nu aan de gang en kunnen enkele weken duren." De geologen van VITO bekijken onder andere of het mogelijk is om in de huidige boorput een "sidetrack" te maken, die alsnog naar de warmtelaag leidt.